Aktiviteter och utflyktsmål i närheten

I nära anslutning till Svartbäcksmåla finns goda möjligheter även till andra aktiviteter och upplevelser och här kommer några utflyktstips:

Spela golf på Nybro Golfklubb (9 km)

Golfbanan mitt i Glasriket, en av sydöstra Sveriges vackraste skogsbanor med parkkaraktär.
Banan är med sin varierande banläggning en stimulerande utmaning, för såväl elitspelaren som medelgolfaren. Nybro Golfklubb ligger bara ca 9 km med bil från Svartbäcksmåla och med cykel är det endast 5 km bort. Klubben har ett fint klubbhus med kansli, omklädningsrum och restaurang.
Invid den förstklassiga drivingrangen finns även en välsorterad golfbutik.

Spela Padel på Nybro Golfklubb (9 km)

Välkommen att spela Padel på Nybro GK.
Två utomhusbanor i en fantastisk miljö. Varför inte spela Padel och sedan äta något gott i restaurangen.
Bokning av Padeltid görs via appen Matchi.
Vid frågor kontakta Nybro GK  0480-55044

Besök Sveriges finaste park (3 km)

I september 2015 tilldelades Badhusparken i centrala Nybro priset Sveriges finaste etablerade park. I motiveringen hade Badhusparken utmärkt sig genom en ”ormande” rabatt med annueller och gott om platser för avskildhet.

badhusparken

Badhusparken i centrala Nybro.

Klockarängen och Madesjö kyrkstallar (7 km)

Klockarängen är ekoxens landskap omgivet av Madesjö kyrkstallar, en stilla oas nära Nybro centrum. De stora ekarna ger platsen en andäktig känsla. I området finns en uppförd så kallad faunadepå för att gynna ekoxen, vår största skalbagge som är en hotad art. Här kan man få information om ekoxen och det finns en spännande och labyrint att upptäcka. På 1870-talet samlades alla kyrkstallar vid Madesjö kyrka i rader längs vägarna. Några av längorna revs i början av 1900-talet. Två finns kvar, en av dem är 90 meter lång. I den ligger Sveriges längsta hembygdsmuseum.

Klockarängens faunadepå.

Klockarängens faunadepå.

Möt älgar och fiska lax (10 km)

Endast ca 10 km från Svartbäcksmåla hittar du Glasrikets Älgpark Nybro. Här kommer du Europas största landlevande djur älgen riktigt nära, med guidad safaritur. I shopen finns mängder av fina älgsouvenirer. Här finns även en damm med inplanterad laxforell, där du kan prova fiskelyckan. Besök hemsidan för mer information.

glasrikets-algpark

Glasrikets Älgpark Nybro

Pukebergs glasbruk (2 km)

”Tre skeppor bränd lera och en skeppa rå lera. Detta trampas 10 slag och sedan kan man göra sten därav”. Året är 1871 och socknens första glasbruk anläggs. Sand, aska, kalk, salt och skärv smälter i den 1500 grader heta ugnen. På 1930-talet är Pukeberg Smålands största glasbruk med 340 anställda. Idag bedrivs designhögskola, konstutställningar, försäljning och evenemang. Här finns arkivet för svensk formgivning. Flera av brukets byggnader finns kvar och den vackra kulturmiljön är värd ett besök.

Pukeberg

Pukeberg

Nybro Glasbruk (6,5 km)

Nybro glasbruk startade sin verksamhet 1935 och det har tillverkats allt från bruksartiklar så som tallrikar, glas och skålar,  till sportpriser på två Olympiska spel, Lake Placid 1980 samt Sarajevo 1984. Nybro glasbruk fokuserar mycket på det målade glaset.

Shopping i Nybro stad (4 km)

Inne i Nybro stad strosar du mellan personliga och unika butiker i vår fina småstadsidyll. Här kan du handla allt från kläder, tyger och inredning till hemelektronik och leksaker.

Tre dagar i veckan, tisdag torsdag och lördag livas dessutom staden upp lite extra av den traditionella torghandeln. Här hittar du närproducerad frukt och grönsaker, blommor, bröd, kläder med mera. Vissa dagar kompletteras även torghandeln av loppisbord där du kanske kan göra några riktiga fynd.

Runt om i Nybro kommun kan du dessutom fynda både på loppisar, hos antikhandlare och i glas- och designoutlets.

Qvarnaslät (3,6 km)

Endast fem minuter från Svartbäcksmåla kan du njuta av den historiska miljön, kaffeservering och museum på Qvarnaslät hembygdsgård. Hembygdsgården består av 12 byggnader med industrimuseum, dräkt- och textilmuseum, fågelutställning och boendemiljöer från tiden vid och efter förra sekelskiftet.

Badmöjligheter (3 km)

Goda badmöjligheter med kommunala badplatser finns i sjöarna Linnéasjön (3 km) och Rismåla göl (8 km).

Rismåla naturreservat (8 km)

På andra sidan av Nybro stad finns ytterligare ett tätortsnära naturreservat att besöka, Rismåla naturreservat. Här bjuds du på fina promenader i barr- och blandskog, på hällmarker och genom artrik lövsumpskog. Skogen brukas med rödlistade växters och djurs bästa som mål.  Här finns även en populär badplats med sandstrand.

Rismåla naturreservat – PDF (2 MB)

Fiska ädelfisk i Rismåla göl (8 km)

För den fiskeintresserade finns det möjlighet att fiska bland annat regnbåge och karp i Rismåla göl.  Det finns flera bryggor att fiska ifrån, varav en är anpassad för funktionsnedsatta. För att få fiska i Rismåla göl krävs fiskekort som kan köpas på Circle K (rondellen) 0481 – 144 00 eller på
Nybro glasbruk (shopen) 0481 – 428 81.