MTB/Stigcykling

I Svartbäcksmåla aktivitetsområde hittar du ett utbud av leder som bjuder på både branter och sköna vyer, fart och stök, samt skönt lätt cykling. Området är stort, så även om det finns massor av leder och stigar här upplever du alltid stillheten i allt från luftig tallskog till gammal granskog lik den i John Bauers sagor.

Idag finns sex mountainbikeleder i Svartbäcksmåla. Det finns även en teknikbana, en pumptrack samt en flowtrail. Lederna är tydligt skyltade och finns uppmärkta på en karta i anslutning till parkeringen. Alla leder utgår ifrån stora parkeringen och går i enkelriktade loopar så att du kommer tillbaka till startpunkten. Lederna sammanfaller på vissa sträckor med motionsspår i området och här är det viktigt att du visar hänsyn till övriga motionärer. Påkalla uppmärksamhet vid omkörningar, använd gärna ringklocka, och sakta ned när du passerar.

Uthyrning av cyklar: Kontakta Sam’s Cykel och Motor i Nybro, 0481-51000

Ledkarta MTB  Svartbäcksmåla – PDF (7 MB)

Såhär ser skyltarna ut som du kommer att följa:

 

Under 2019 anlade Nybro kommun tre nya MTB-leder i Svartbäcksmåla. I samband med det byttes alla skyltar ut  till en gemensam regional skyltning inom samarbetet Biking South East, med unika namn på alla leder och gradering av ledernas svårighetsgrad. Vi utvecklar även en tydligare startpunkt vid den stora parkeringen med nytt kartmaterial och  information.

Kroken, Grön 5 km
Lättcyklad slinga som passar alla, men som också är kul att köra fort på. Få rötter och stenar i kombination med roliga små backar och en del snabba partier som bjuder in till cykling med skönt flyt på breda och snälla stigar.

Frugöl, Grön 7 km
Den perfekta uppvärmningen och en skön tur för dig som precis upptäckt möjligheterna med mountainbikecykling. Frugölsleden tar dig på grusvägar och breda stigar genom en stor del av Svartbäcksmåla aktivitetsområde. Här möter du vackra miljöer och hittar de bästa platserna för att ta en paus på eller få till energipåfyllning vid.

Backvarvet, Röd 2 km
Slinga som bjuder på klättring och utför. Backvarvet tar dig flera gånger upp i slalombacken och genom två skogspartier som bitvis är lite tekniskt utmanande. Här finns branter och partier med stenar och rötter. Ta gärna ett lugnt första varv, för att sedan kunna ta vara på ledens möjligheter till högre farter där det går på nästa varv.

Utmaningen, Blå 6 km
Utmaningen är en led som bjuder på både partier med riktigt skönt flyt där farten kan hållas genom kurvkombinationer och över krön, samtidigt som den allt eftersom övergår till att bli lite trängre och mer teknisk. Fast den är hela tiden väldigt underhållande. På flertalet ställen utmed leden kan du välja mellan lättare och svårare passager som sedan möts en bit senare, perfekt om ni är ett sällskap med olika mycket erfarenhet av stigcykling. Utmaningen är en led att utvecklas på och att växa med.

Årundan, Röd 2 km
Rolig och varierad slinga vars senare del bjuder på en hel del tekniska utmaningar. Ett spår för de vana cyklisterna. Första delen består av mjuka snabba partier över åsarna med en del tekniska svårigheter som rötter och tighta kurvor, samt branta backar. Andra delen, längs med ån, innehåller tuffare partier med mycket stenar och rötter.

Bäcken, Röd 5 km
Det här är en riktig pärla för dig som har cyklat på stigar ett tag och som törstar efter lite mer utmanande leder. Trailstigen består nästan uteslutande av naturliga stigar som knyts samman till en helhet som inte bara bjuder på härlig och utmanande cykling, utan även på undersköna miljöer i några av Svartbäcksmålas mest avlägsna hörn. Ta gärna det lite extra varligt första gången du är på leden och kliv hellre av och inspektera svåra passager innan du cyklar dem, det är mycket smartare än att chansa.

Teknikbana

Teknikbanan i Svartbäcksmåla är en plats för alla som vill ha roligt på cykeln, du hittar den i tallskogen mellan Pukevallen och Grönmovallen.
Den består av en cirka 400 meter lång grundslinga med gupp och doserade svängar som går att cykla med i princip vilken cykel som helst – men ju fortare du kör, desto svårare blir det!

Naturen har fått bestämma banans sträckning som knixar sig fram mellan träden, ner och upp genom en sänka, och över och runt några vindfällen. Längs vägen finns det flera olika utmaningar för dig som vill öva extra på tekniken:

 

Trappan
Trappan är en kluring som man kan ta sig an på olika sätt. Längst till vänster (i åkriktningen) är nivåskillnaden mellan stegen minst, så håll dig på den kanten till att börja med. Ju mer trygg du känner dig, desto längre till höger kan du åka. Om man kommer med riktigt hög fart går det att hoppa över hela trappan i ett svep.

Drop zone
Bredvid trappan finns en ”drop zone”, med byggda avsatser i olika höjder. Börja med att testa den lägsta tills du känner dig bekväm och jobba dig sedan uppåt. Tänk på att hålla tyngdpunkten ganska långt bak när du kör utför droppet för att inte framhjulet ska dyka ner, och var avslappnad i knän och armar när du landar.

Balansbrädan
På balansbrädan, som också är en genväg på slingan, gäller det att hålla tungan rätt i mun. Att ta lite sats, ställa sig upp på pedalerna och hålla fötterna i ungefär lika höjd brukar vara ett bra recept, då är kropp och cykel i balans och du är redo att trampa när det behövs.

Stenkistan
Byggda stenkistor är ett vanligt inslag på mountainbikebanor, och stenar som ligger huller om buller är något man kan behöva parera på var och varannan stig. Försök att hitta den plattaste linjen, och ta ordentligt med fart så att du slipper trampa bland stenarna. Håll tyngdpunkten ganska långt bak, så att det inte tar tvärstopp om framhjulet möter en sten.

Kryphindret
Att cykla fort är svårt, men att kunna cykla långsamt kräver också träning. Det kan vara bra att kunna för att ta sig runt tvära svängar eller snirkla sig mellan träd som står tätt. Kryphindret består av ett antal stockar som begränsar ytan du kan svänga på, så det gäller att anpassa farten och trampa på rätt ställe.

Flowtrail

Sydöst om slalombacken hittar du vår nya flowtrailbana, som är en ny del av leden Backvarvet.

Pumptrack

I pumptracken är syftet att du genom pumpande rörelser tar dig upp och ned för små kullar som ger fart. Målet är att ta sig runt utan att behöva trampa. Banan passar alla åldrar och det finns belysning för dig som vill cykla när mörkret lagt sig.

Filmklipp – Pumptrackbana