MTB/Stigcykling

I Svartbäcksmåla finns mountainbikeleder både för nybörjare och mer vana cyklister. Det stora naturområdet erbjuder såväl branter, fart och utmaningar som vackra vyer, stillhet och skön, lätt cykling. Här finns totalt sex leder, en teknikbana, en pumptrack och en flowtrail. Lederna är tydligt skyltade och finns utmärkta på en karta vid startpunkten. Alla leder startar vid stora parkeringen och går i enkelriktade loopar.

Ledkarta MTB  Svartbäcksmåla – PDF (7 MB)

Tänk på!
Svartbäcksmåla är delvis naturresevervat och cykling är endast tillåtet på skyltade leder. Som cyklist är det viktigt att du visar hänsyn mot övriga besökare. Påkalla uppmärksamhet när du gör omkörningar, använd gärna ringklocka och sakta ner när du passerar.

Är du intresserad av att hyra en cykel inför ditt besök i Svartbäcksmåla?
Kontakta Sam’s Cykel och Motor i Nybro på tel. 0481-51000.

Leder

Svartbäcksmåla är ett cykelområde inom nätverket Biking South East. Cykelområden inom nätverket har gemensam standard för skyltning. På skyltarna presenteras ledens namn, längd samt svårighetsgrad (grön, blå, röd, svart).

Läs mer om Biking South East här.

 

Kroken, Grön 5 km
Kroken är en lättcyklad slinga som passar alla. Breda stigar med få rötter och stenar i kombination med små backar och en del snabba partier.

Frugöl, Grön 7 km
Frögölsleden är den perfekta uppvärmningen och en bra tur för dig som precis upptäckt  mountainbikecykling. Frugölsleden tar dig på grusvägar och breda stigar genom en stor del av Svartbäcksmåla aktivitetsområde. Här möter du vackra miljöer och hittar de bästa platserna för en paus eller energipåfyllning.

Backvarvet, Röd 2 km
Backvarvet bjuder på klättring och utförsåkning. Leden går flera gånger upp i slalombacken och genom två skogspartier som bitvis är tekniskt utmanande. Här finns branter och partier med stenar och rötter. Ta gärna ett lugnt första varv och ta vara på ledens möjligheter till högre fart under varv nummer två.

Utmaningen, Blå 6 km
Utmaningen är en led som bjuder på partier med riktigt skönt flyt där farten kan hållas genom kurvor och över backkrön. Längre fram blir leden smalare och kräver mer teknik. Leden har partier där du kan du välja mellan en lättare och en svårare väg – perfekt för en grupp med olika mycket erfarenhet av stigcykling. Utmaningen är en led att utvecklas på och att växa med.

Årundan, Röd 2 km
Årundan är en varierad slinga för de vana cyklisterna och bjuder på en hel del tekniska utmaningar. Första delen består av mjuka snabba partier över åsarna. Här finns en del tekniska svårigheter som rötter och snäva kurvor samt branta backar. Andra delen, längs med ån, innehåller mer utmanande partier med mycket stenar och rötter.

Bäcken, Röd 5 km
Bäcken är perfekt för dig som är på jakt efter lite mer utmaning och går till stor del på naturliga stigar. Leden bjuder på härlig och utmanande cykling men även på vackra miljöer i Svartbäcksmålas mest avlägsna hörn. Ta det gärna extra försiktigt första gången du provar leden. Kliv av och inspektera svåra passager innan du cyklar dem.

Teknikbana

Teknikbanan hittar du i tallskogen mellan fotbollsplanerna Pukevallen och Grönmovallen. Banan är cirka 400 meter lång med gupp och doserade svängar och går att cykla med nästan vilken cykel som helst. Ju fortare du kör, desto svårare blir det. Naturen har fått bestämma banans sträckning mellan träden, ner i en sänka och över och runt fallna träd. Längs vägen finns utmaningar för dig som vill öva upp din teknik:


Trappan
Trappan är en kluring som du kan ta dig an på olika sätt. Längst till vänster (i åkriktningen) är nivåskillnaden mellan stegen minst, så håll dig på den kanten till att börja med. Ju tryggare du känner dig, desto längre till höger kan du åka. Om man kommer med riktigt hög fart går det att hoppa över hela trappan i ett svep.

Drop zone
Bredvid trappan finns en ”drop zone”, med byggda avsatser i olika höjder. Börja med att testa den lägsta tills du känner dig bekväm och jobba dig sedan uppåt. Tänk på att hålla tyngdpunkten ganska långt bak när du kör utför droppet för att inte framhjulet ska dyka ner, och var avslappnad i knän och armar när du landar.

Balansbrädan
På balansbrädan, som också är en genväg på slingan, gäller det att hålla tungan rätt i mun. Att ta lite sats, ställa sig upp på pedalerna och hålla fötterna i ungefär lika höjd brukar vara ett bra recept, då är kropp och cykel i balans och du är redo att trampa när det behövs.

Stenkistan
Byggda stenkistor är ett vanligt inslag på mountainbikebanor, och stenar som ligger huller om buller är något man kan behöva parera på var och varannan stig. Försök att hitta den plattaste linjen, och ta ordentligt med fart så att du slipper trampa bland stenarna. Håll tyngdpunkten ganska långt bak, så att det inte tar tvärstopp om framhjulet möter en sten.

Kryphindret
Att cykla fort är svårt, men att kunna cykla långsamt kräver också träning. Det kan vara bra att kunna för att ta sig runt tvära svängar eller snirkla sig mellan träd som står tätt. Kryphindret består av ett antal stockar som begränsar ytan du kan svänga på, så det gäller att anpassa farten och trampa på rätt ställe.

Flowtrail

Sydöst om slalombacken hittar du Svartbäcksmålas flowtrailbana, som också är en del av leden Backvarvet.

Pumptrack

Pumptracken hittar du vid stora parkeringen. Här ska du genom pumpande rörelser ta dig upp och ned för små kullar som ger dig ny fart. Målet är att ta sig runt banan utan att behöva trampa. Banan passar alla åldrar och det finns belysning för dig som vill cykla när det blivit mörkt.

Filmklipp – Pumptrackbana